trener_3_0_300x66trener_3_0_300x66trener_3_0_300x66trener_3_0_300x66
  • 0. STYL ŻYCIA
  • 1. DIETA
  • 2. FIZJO
  • 3. TRENING
  • REZULTATY
  • SPIS TREŚCI
  • KONTAKT
  • SKLEP
0

0,00 zł

OFERTA 1:1
✕
21/11/2021

Hashimoto + insulinooporność + Inne – postępowanie w “trudnych dietach”


Gdy klasyczne podejście nie działa


Przy układaniu „trudnych diet”, kierując się zasadą “od ogółu do szczegółu”, w naszym gabinecie dietetycznym zaczynamy od diety z najpopularniejszymi zaleceniami dotyczącymi chorób metabolicznych, czy autoimmunologicznych. Niestety czasem dochodzi do ich wzajemnego współwystępowania u jednej osoby i wtedy robi się swoisty mix wskazań, przeciwskazań, wykluczeń i nakazów. Mimo tego, należy zacząć od najbardziej „normalnej” diety jak to tylko możliwe, inaczej zniechęcimy osobę bardzo restrykcyjną dietą i co z tego, że będzie ułożona idealnie pod jednostki chorobowe, skoro nie psychicznie nie będzie możliwa do stosowania przez dłuższy okres czasu.
 
Dlatego ważne jest, aby przede wszystkim wziąć pod uwagę:
– główne wykluczenia
– kaloryczność diety
– rozkład makroskładników
– dopasowanie pod wymogi czasowe i smakowe
 
Taką dietę należy „przetestować” przez 1-3 miesięcy i po tym czasie zobaczyć jak zachowuje się ona w praktyce, a nie tylko w teorii. Oczywiście pierwszy miesiąc jest adaptacyjny i nie koniecznie od razu przypasuje, dlatego warto poprawiać dietę, aby faktycznie okazała się „szyta na miarę”.
Niestety w cięższych przypadkach i to nie przynosi rezultatu, dlatego po 3 miesiącach warto spróbować zapytać Pacjenta / Podopieczengo, czy można jeszcze spróbować wersji „bardzo restrykcyjnej”, ponieważ postępowanie dietetyczne musi iść zawsze w zgodzie i przy dobrej komunikacji osoby na niej będącej. To częsty błąd – zbyt idealna dieta, gdy Pacjent nie jest w stanie psychicznie przez nią przebrnąć. Lepiej powolne kroki do przodu, ale stale, niż szybkie 3 do przodu, a potem zaniechanie diety.

Czasem i to nie pomaga, należy wtedy wrócić do całkowitego początku i pogłębić diagnostykę, zadbać o fundamenty zdrowia, higienę psychiczną i poprawę stylu życia. Gdyż to tutaj najczęściej znajduje się przyczyna chorób metabolicznych i autoimmunologicznych. Nie jest to jednak szybka i prosta droga. Wymaga cierpliwości i skrupulatności. W tym artykule chcielibyśmy się skupić głównie na tym, ponieważ tutaj odpowiemy na pytanie: „Co robić, gdy normalna dieta nie działa?”.

Spis treści:
1. Badania
2. Lekarz
3. Dietetyk Kliniczny
4. Ketoza?
5. Diagnostyka jelit i probiotykoterapia celowana
 
1. Badania do wykonania
A. Wersja Minimum:
– TSH
– FT-3
– FT-4
– anty-TPO
– anty-TG
– glukoza na czczo
– insulina na czczo
– lipidogram
– próby wątrobowe
– kwas moczowy
 

B. Wersja Najlepsza
– wszystkie z Wersji Minimum
– hemoglobina glikowana !!!Uwaga – konieczna do zrobienia na czczo przed kolejnymi badaniami, aby wykluczyć ryzyko cukrzycy przy podaniu płynnej glukozy, która cukrzyka mogłaby wpędzić w śpiączkę lub doprowadzić do jego śmierci!!!
– krzywa cukrowa – przynajmniej 3 punktowa (na czczo, po 1 i po 2 godzinie)
– krzywa insulinowa – przynajmniej 3 punktowa (na czczo, po 1 i po 2 godzinie)
 
2. Lekarze
Sprawdzić – 2-3 lekarzy o specjalności: Endokrynolog-Ginekolog
– umówić się na konsultację
– pokazać wyniki badań
– zapytać o postępowanie
– wybrać tego, który okaże się najbardziej rzetelny i skrupulatny

W klasycznym postępowaniu przy osobach, które mają duży problem z utratą wagi, po wypróbowaniu diety z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym, warto zapytać lekarza o terapię z użyciem METFORMINY.

METFORMINA:

  • pomaga w insulinooporności
  • symuluje odpowiedź organizmu, tak jakby był poczas treningu
  • świetna u osób opornych na klasyczne odchudzanie
  • ważna odpowiednia dawka (lekarz musi wiedzieć co robi)
  • nie można być na niej stale
  • jest wzmocnieniem diety, a nie jej zastępstwem


3. Dietetyk Kliniczny
Polecamy umówić się na konsultację do naszej specjalistki dietetyki klinicznej: Aleksandry Janik. Warto zabrać ze sobą komplet badań i skonsultować dalsze postępowanie.
 
4. Ketoza
Bardzo popularna dieta ostatnimi czasy, przedstawiana przez wielu jej zwolenników, jako najlepsze rozwiązanie na problemy z insulinoopornością. Czy tak jest naprawdę? Nasze zdanie oparte jest na wielu Pacjentach, którzy już przerobili różne diety, w tym ketozę. Nasze obecne postępowanie to:
1. Spróbować diety o niskim i średnim ładunku glikemicznym
2. Stałe monitorowanie postępów Podopiecznego + koniecznie trzymanie się diety minimum w 80%, co sprawdzamy na comiesięcznych wizytach kontrolnych.
3. Jeśli klasyczna dieta zbilansowana nie działa, po rozmowie z Podopiecznym podejmujemy decyzję, czy próbujemy ketozy.


Największe zalety:

  • szybkie rezultaty (jedna cząsteczka glukozy wiąże 2 cząsteczki wody, więc szybko „schodzi woda” z ciała)
  • stabilizacja wyrzutów insuliny, przez niski ładunek glikemiczny potraw
  • rzadsze posiłki


Największe wady:

  • dieta eliminacyjna – niska zawartość węglowodanów – nie każdy jest w stanie zrezygnować z makaronów, pieczywa, ryżu, kasz itp.
  • niestety bardzo częste błędy przy wychodzeniu z diety lub problemy z jej utrzymaniem
  • na ketozie jesteśmy jak „wyciśnięta z wody gąbka”, więc przy podjadaniu / wakacjach / zbyt szybkim wychodzeniu, szczególnie woda, ale i tkanka tłuszczowa bardzo szybko wraca
  • szybki spadek wagi kojarzony jest z szybką utratą tk. tłuszczowej, a trzeba pamiętać, że to także woda, która szybko wróci po zwiększeniu ilości węglowodanów w diecie


5. Diagnostyka jelit i probiotykoterapia celowana
Każdy specjalista od zdrowia mówi dzisiaj, że należy zadbać o jelita. Mało kto mówi, w jaki sposób możemy to zrobić lub upraszcza problem do stwierdzenia, że „należy spożywać jogurty, ogórki kiszone i grzyby”. Jeśli faktycznie chcemy podejść od tematu właściwie, należałoby zacząć przede wszystkim od probiotykoterapii, ale konkretnie pod daną osobę. Samo kupowanie probiotyków w aptece nic nie da, jeśli nie wiemy jaki jest stan naszych jelit i ile mamy konkretnych szczepów bakterii w naszym organizmie lub co gorsza, co w przypadku, gdy mamy przerost flory jelitowej (SIBO)? Łatwo można sobie zaszkodzić, zamiast pomóc, dlatego istnieje opcja laboratoryjnego sprawdzenia stanu jelit i flory ich zasiedlającej. Po szczegóły zapraszam tutaj, gdyż zajmujemy się tym tematem bardzo dokładnie:

Testy na jelita = Diagnostyka mikroflory – Oferta badań w Trener 3.0

80% odporności znajduje się w jelitach



Mikroflora Jelitowa VIP

1300zł

  • Oznaczenie ogólnej liczby bakterii
  • PH kału
  • Bakterie potencjalnie chorobotwórcze, mikroflora proteolityczna/gnilna
  • Bakterie wchodzące w skład mikroflory ochronnej
  • Bakterie wchodzące w skład mikroflory immunostymulującej
  • Drożdżaki Candida albicans, Candida non-albicans i grzyby pleśniowe
  • Pasożyty przewodu pokarmowego
  • Bakterie uszczelniające/odżywiające nabłonek jelita Akkermansia muciniphila i Faecalibacterium prausnitzii
  • Kalprotektyna
  • Beta defensyna
  • IgA wydzielnicze
  • Zonulina
Dawid Rauk
Dawid Rauk

Powiązane wpisy

16/08/2021

Testy na jelita = Diagnostyka mikroflory


Zobacz więcej
18/04/2018

Napoje i mleka roślinne


Zobacz więcej

© 2022 Trener 3.0. All Rights Reserved

  • Regulamin
  • Polityka Prywatności
  • RODO
  • Regulamin Treningów
OFERTA 1:1
0

0,00 zł

✕

Logowanie

Nie pamiętasz hasła?

Stworzyć konto?